Всеки в даден момент от живота си е изпитвал чувство на

...
Всеки в даден момент от живота си е изпитвал чувство на
Коментари Харесай

Ето кои са симптомите на хроничен стрес и как да се справим с тях

Всеки в даден миг от живота си е изпитвал чувство на стрес. Било поради противен случай, значим изпит или работна среща.

Това е нещо съвсем нормално, а от време на време даже и необходимо. Защото мощно стресиращото събитие задейства симпатиковият дял на вегетативната нервна система, вследствие на което се отделят импулси, които активизират организма - посредством ускорение на сърдечната периодичност и повишение на кръвното налягане. Това оказва помощ на човек да се оправи с компликация или евентуална опасност.

Хроничният стрес обаче е нещо друго. Според експертите, за разлика от острия стрес, който е реакция на съответно събитие, хроничният стрес е непрекъснато чувство за напън или претоварване за дълъг интервал от време. И в случай че компликациите са непрекъснати, се стига до миг, в който организмът изчерпва опциите си за " опозиция ".

Това постоянно води за усещане на безнадеждност и може да има съществени последствия за психическото и физическо здраве.

Причините за хроничния стрес могат да бъдат сложни, само че има някои типични фактори. Като например токсично работно място или пък трудна учебна среда. В такива случаи може да има дискриминация или тормоз. Други фактори са проблематичните връзки между брачните сътрудници, израстване в бедност или излагането на физическо заболяване или контузия.

Хората реагират на хроничния стрес по разнообразни способи, само че въпреки всичко има някои общи симптоми като болежка в мускулите, главоболие, стисната челюст и скърцане със зъби, бодърствуване, отмалялост и разтревожен корем. Както и забравяне и/или проблеми с концентрацията. Стресът се демонстрира както в мозъка, по този начин и в тялото и илюстрира връзката сред двете, прецизират от USA Today и lifestyle.bg.

Хроничният стрес може да промени даже структурата на мозъка. Проучване показва, че високите равнища на хормоните на напрежението могат да свият елементи от мозъка, отговарящи за паметта, страстите и вземането на решения. Според Yale Medicine състоянието може да докара до хипертония, сърдечни болести, затлъстяване и метаболитен синдром, диабет вид II и артрит.

Затова е добре човек да се вслушва в тялото си. И даже самичък да се пробва да подхваща дейности, които биха му помогнали да минимализира възприятието на непрекъснат стрес. Колкото и да е мъчно от време на време, добре е да се опитаме да намерим време за себе си и да вършим неща, които ни харесват. Важно е и да променим рутината, съня и храненето. Или да беседваме с терапевт, който би могъл също да ни помогне в тази сложна борба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР